Observació entre iguals
Una pràctica per al desenvolupament professional docent individual i col·lectiu
Recerques prèvies
Illes Balears
Durant els cursos 2009-2010 i 2010-2011, es va dur a terme un primer estudi amb la finalitat d’avaluar l’eficàcia docent de les escoles de Mallorca, tot aplicant mitjançant l’observació d’experts el Sistema Internacional d’Observació Internacional ISTOF-II. La recerca tingué com a objectiu principal observar els processos d’ensenyament a diverses aules d’educació primària, amb la finalitat d’analitzar i valorar fins a quin punt el protocol d’observació ISTOF-II funcionava en un context no anglosaxó, al mateix temps que es detectaven bones pràctiques docents. Aquest estudi previ posà de manifest que l’ús d’instruments d’observació i la utilització de coneixements de la investigació internacional sobre l’eficàcia docent i escolar, són mecanismes que serveixen per promoure la millora de l’ensenyament i de l’aprenentatge.
Amb aquests resultats inicials, dins el marc del Conveni específic de col·laboració entre la Conselleria d’Educació i Universitat i la Universitat de les Illes Balears per a la realització del projecte de recerca i formació “L’escola eficaç i l’eficàcia de l’ensenyament a les Illes Balears” (ISTEBI), es dissenyà el Programa d'Observació i Feedback entre Iguals (POFEI), programa de recerca i formació, en el marc del conveni específic de col·laboració entre el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB i la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears (amb número de referència 3363_2016), dirigit pel Dr. D. Reynolds, professor de la Universitat de Southampton i Swansea, membre de l'Equip de treball d'aquesta proposta, juntament amb B. de la Iglesia, co‐IP d'aquesta proposta.
Es va iniciar el programa a partir d'una experiència pilot centrada en un centre de primària i un de secundària (De la Iglesia i Rosselló, 2018a), que va facilitar l'adaptació dels instruments d'observació i va estructurar el programa en una sessió de sensibilització, dues de seguiment i una de valoració final, cadascuna d'elles seguides d'una sessió d'observació i feedback.
L'estudi es va ampliar a 47 centres PIP (Pla d'Innovació Pedagògica) de les Illes (2017‐2018; 2018‐2019) en els quals es va utilitzar l'observació no participant amb el protocol d'observació ISTOF‐II i es van analitzar diversos documents docents (ISTOF‐II, registres i notes de camp) (De la Iglesia i Rosselló, 2018b). També es va aplicar un qüestionari de valoració, administrat a 45 assessors de formació i a 920 docents, dels 47 centres que van participar en el programa.
L'estudi va concloure que l'OEI, a partir d'instruments que guien i centren el procés en la dinàmica i en les actuacions d'aula, adaptats al context a observar, i seguits d'un feedback de qualitat, permet avançar en la creació d'equips docents més cohesionats i que caminen cap a l'autogestió de la formació.
Es destaca que el 86% del professorat que va contestar el qüestionari de valoració final de l'estudi afirma que continuarà utilitzant l'observació i el feedback com a eina per a la millora de la competència docent. Malgrat les limitacions de l'estudi, els resultats obtinguts són prometedors respecte a les possibilitats que l'OEI i el feedback que es genera permeten al professorat implicat reflexionar sobre la seva pràctica docent, revisar i ampliar algunes habilitats i concepcions sobre l'ensenyament i l'aprenentatge (Rosselló i De la Iglesia, 2021).