Observació entre iguals
Una pràctica per al desenvolupament professional docent individual i col·lectiu
Recursos
En aquest apartat trobareu una selecció de recursos sobre l'observació entre iguals de diferents fonts externes.
Pàgines web
-
Cambridge Assessment International Education:
L’equip docent d’aprenentatge del Cambridge Assessment International Education presenta els beneficis que aporta l’OEI per als docents observats, per als docents observadors i per al centre, o les institucions implicades.
-
The University of Edinburgh. Institute of Academic Development:
En aquesta Web, actualitzada al febrer de 2024, es presenta en format de guies descarregables, l’OEI com a procés formatiu i de millora, incidint en els beneficis que la retroalimentació proporciona tant a la persona observada com a la que observa; i remarca, per altra part, la importància d’establir un diàleg positiu i constructiu.
-
North Wales Management School. The importance of peer observation in education:
Detalla la importància de l’OEI com a eina molt potent a nivell institucional, per al professorat, l'alumnat, les escoles i per al desenvolupament professional dels docents.
​
-
Victoria State Government:
La interessant pàgina sobre l'OEI del Govern de l'Estat de Victòria (Austràlia) aporta eines i orientacions per a docents mitjançant vídeos, documents i estudi de casos.
​
-
The University of British Columbia:
La UBC (Canadà) ofereix un enfocament exhaustiu i integrat de l'avaluació de l'ensenyament, que combina l'observació docent, els comentaris dels estudiants i l'auto-reflexió. Un aspecte a considerar és que la proposta es centra en l'avaluació del professorat, a partir de l'observació de les estratègies docents, la gestió de l'aula i el nivell d'interès, participació i motivació dels estudiants.
​
-
"Mestres que Formen Mestres"
​“Mestres que Formen Mestres” és una iniciativa interuniversitària, amb la participació del Departament d’Educació, d’espai professional de compartició de continguts i de recursos per la formació inicial i contínua per a la docència. Ofereix vídeos en contextos educatius reals per ajudar a promoure el desenvolupament del Punt de Vista Professional.
Vídeos
​
-
AITSL (The Australian Institute for Teaching and School Leadership) Classroom Observation Strategies
L’institut presenta diferents vídeos sobre estratègies d’observació a l’aula dels quals destaquen:
-
Edutopia_ George Lucas Educational Foundation
Al vídeo "Driving Professional Development With Peer Observations" del canal Edutopia,
presenten estratègies per a l’OEI dirigit al desenvolupament professional. Mostren els beneficis del feedback de qualitat emprant l'estratègia del TAG (Tell something you like; Ask a question; and Give a suggestion).
-
El Centro de Investigaciones y Servicios Educativos de Ecuador
El vídeo "Proceso de Observación entre Iguales" del "Programa Básico de Formación Docente" exposa el model de Procés d'Observació entre Iguals que s'ha desenvolupat i que es va implementar durant el curs 2018-2019 a l'Equador.​
Video 1: Why Formative Peer Observation: S’explica el procediment d'OEI, a través d’una infografia.
Video 2: What to look for in an online course?: S'explica com dur a terme el procés d’OEI en cursos online.
​
-
Universidad Autónoma de Madrid (UAM): Projecte I+D+i: “Enseñanza compartida por la inclusión: culturas, políticas y prácticas para la tranformación educativa (Ref. PID2022-137000oB-100):
Práctica de codocencia por observación entre pares
El projecte se centra en la codocència i l'OEI com a mitjà per fomentar la inclusió i transformar les pràctiques educatives.
​
Formative Peer Review of Teaching
La UBC presenta una sèrie de vídeos per mostrar un mètode dissenyat per millorar l'eficàcia docent a través de l’OEI i la retroalimentació constructiva.
​
-
Peer Observation. Ross Thorburn
En aquest vídeo, Ross Thorburn exposa les tres fases per realitzar l’observació entre iguals.
Manuals i Guies Pràctiques
​
-
Fundación Promaestro
La guia "Miradas que mejoran" és una proposta d’OEI que sorgeix de la revisió de diferents programes nacionals i internacionals i proporciona estratègies per implementar l’OEI a les escoles i instituts. Aporta un compendi significatiu de pràctiques d’observació entre docents, recopilant 58 programes d’OEI de contextos nacionals i internacionals diferents que s'utilitzen en la pràctica educativa. Aquesta eina es presenta com molt valuosa per a aquells involucrats en la presa de decisions educatives, proporcionant un ampli rang de recomanacions i estratègies per implementar l'observació efectiva en escoles i instituts. Un aspecte clau d'aquesta guia és el seu enfocament en com l'OEI pot enfortir la professió docent, millorar la recerca acadèmica i tenir un impacte positiu en les polítiques educatives.
-
Guia de British Council- TeachingEnglish
Peer observation report
Aquesta guia proporciona informació sobre diversos formats d'observació entre iguals, com ara observacions breus ("pop-in") o observacions no presencials, on el professorat discuteix la programació amb l'observador però aquest no assisteix físicament a la classe. Així les observacions enregistrades, on la lliçó és gravada, serveixen per a una revisió posterior. Cada tipus d'observació està dissenyada per adaptar-se a diferents necessitats i contextos, fet que facilita una reflexió detallada i un feedback constructiu. A més, la guia emfatitza la importància de mantenir un comportament acordat prèviament per a fer que les observacions siguin més relaxades i constructives per a ambdues parts: l'observador i el professor observat.
Formal observation report
El document "A Guide to Continuing Professional Development – Formal observations" detalla com dur a terme observacions formals en un centre d'ensenyament. El procés inclou preparació prèvia a la classe, l'observació de la classe i una discussió posterior per a feedback i planificació del desenvolupament. Es proporcionen plantilles per a la planificació de les classes i l'observació. Es tracta d’un material originalment pensat per a una observació asimètrica, però pot ser emprat en situacions d’observació entre iguals.
-
The University of Edinburgh:
Guia sobre OEI extreta de la web de l’Institut for Academic Development. Ofereix materials interessants per dur a terme les diferents fases d’observació.
-
The Centre for Teaching Ssupport & Innovation, University of Toronto
L'enfocament principal d'aquesta guia és l'observació formativa entre iguals de l'ensenyament a la Universitat de Toronto, inclosos els cursos en línia. La guia presenta diferents models d'observació i avaluació entre iguals que poden adaptar-se a múltiples contextos educatius, proporcionant eines i instruments per a l'OEI de l'ensenyament i oferint una visió general de com utilitzar-los millor.
-
Otras Voces en Educación
L’organització ofereix guions i pautes per a l'observació de classe entre mestres, que ajuden a enfocar l'anàlisi en el procés d'ensenyament i aprenentatge i no solament en el docent observat​.
​
Altres recursos
​​
-
Infografia d’Australian Institute for Teaching and School Leadership
A més d’explicar, breument, què és l’OEI i les tres fases (pre-observació, observació a l’aula i post-observació), incideix en el per què i en els elements clau que s’han de considerar per a la millora i el desenvolupament professional.
-
Education world. Connecting educators to what works
Education World és un recurs en línea amb continguts originals adreçats a mestres, equips directius i personal escolar. L’enllaç condueix a l'article Teachers Observing Teachers: A Professional Development Tool for Every School, en el qual parlen diferents experts sobre els beneficis de l’OEI per al desenvolupament professional i per a l’aprenentatge de l’alumnat, per a la qual cosa s’ha de potenciar una cultura de col·laboració sobre la base de la confiança.
-
Podcast Mariana Morales: La observación entre iguales de aula con fines formativos
Entrevista a Mariana Morales, consultora educativa independent i autora del llibre La observación de aula: Un instrumento para la mejora educativa a través de la mirada y la escucha. Aquesta obra suposa un apropament pràctic a l'observació de classes, especialment a l'OEI, i el tipus de decisions que es prenen, des de la mentalitat de creixement i amb l'objectiu d'aconseguir reptes de millora educativa per a l'alumnat.
-
Cursos SM Sala de profes SM | Sala de profes:
És un espai de trobada, de creixement professional i personal. Sala de Profes és una formació en format magazín, àgil i pràctica, a la qual es pot accedir en qualsevol moment i des d'on es vulgui. No són cursos gratuïts.
Mejorar la práctica docente a través de la observación | SM.
Cómo llevar a la práctica la observación entre iguales | SM.